PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Worms 4: Mayhem İnceleme

mitHtcn
13-02-2006, 21:57
Aklıma geldikçe hep merak ederim. Nedir bu solucanların olayı? Nasıl bir şeytan tüyü var ki yıllardır gecelerimizi bu oyun için harcıyoruz? Nedir yani grafikler mi hep çok iyi? Müzikler mi muhteşem? Yoksa senaryo mu sürekli bizi dumura uğratıyor? İnanın bu soruların cevaplarını tam olarak verebilmiş değilim. Aslında boş verin soruları biz dönelim oyunumuza, nerede o kuzu bombası...

Bildiğiniz gibi "Worms" kelimesi oyun tarihinin en çok bilinen ve en çok sevilen önemli isimlerinden biridir. Yıllardır oyun severler bıkmadan usanmadan her yeni Worms için zamanlarının büyük bir çoğunluğunu monitör başında geçirir. Team17'nin bu başarı çizelgesi hiçbir zaman aşağılara düşmeyen ünlü efsanesi, şu son 11 yıl içerisinde bizi bayağı bir memnun etti. Biz de yapımcıları gerek oyun satışları, gerekse gösterdiğimiz ilgi konusunda mutlu etmiş olacağız ki halen Worms serileri aynı heyecanla kendilerini oynatmaktalar. Her ne kadar 2003 ve 2004 yıllarında firma, sahip olduğu oyuncu kitlesinden kayıplar verse de getirdikleri bu yeni çizgi ile her geçen gün farklı oyuncuları bünyesine katmakta.

Bundan yaklaşık on bir yıl önce piyasaya çıkan ilk Worms oyunu kazandığı birçok başarıdan sonra PC dışında Amiga, GameBoy Classic, Jaguar, Macintosh, MegaDrive gibi birçok farklı platforma uyarlanmış, bu konsollarda da hatırı sayılır derecede büyük bir ilgi görmüştü. Ondan sonra piyasaya çıkan Worms oyunları da çıtayı belli bir derece daha yükselterek Worms'un ününü birçok kesime ulaşmasını sağlamıştı. 2003 yılında firma büyük risk altına girerek oyunu alışılmış tarzından farklı bir biçime taşıdı. Herkesin alışmış olduğu Worms bu sefer 3D olarak beğenilere sunulmuştu. Bazı kimseler bu yeni tarzı kısa sürede sevip benimsese de, eski Worms müptelaları bunu seriye büyük bir ihanet olarak görüp oyundan uzaklaştı. Daha sonra Worms 3D'nin devamı yapılacağı açıklandı. Piyasaya çıkacak olan oyunda aynı eski sürümü gibi 3 boyutlu özelliklere sahip olup, ekstra bir yenilik yapılmadan bu yeni tarzın korunacağı haberi gelmişti. Memnun kalmayanlar mecbur sevmedikleri Worms'e alışmak zorunda kaldılar. Ama Worms Forts: Under Siege piyasaya çıktığında büyük bir fiyasko ile yapımcıları bile şoke etti. Bir yıl sonra yeni bir Worms oyunu ile karşı karşıyayız. Bakalım Team17 hatalarından ne kadar ders çıkarmış?

Şimdi gelin on ikinci oyunun şerefine Worms serisine bir de "oyunoloji" şeklinde bakalım.

# Worms (1994)
# Worms Reinforcements (1995)
# Worms United (1996)
# Worms 2 (1997)
# Worms The Directors Cut (1997)
# Worms Armageddon (1999)
# Worms Pinball (1999)
# Worms World Party (2000)
# Worms Blast (2002)
# Worms 3D (2003)
# Worms Forts: Under Siege (2004)
# Worms 4: Mayhem (2005)

mitHtcn
13-02-2006, 21:57
Boooom... -Worms Blast!

Oyunun teknik bölümlerine geçelim. Öncelikle şunu söyleyebilirim grafikler (her ne kadar diğerlerinden farklı olmasa da) Worms atmosferine yakışacak kadar renkli ve cıvıl cıvıl. Aslında oyunun motorunda 3D ve Under Siege'den sonra çok fazla bir gelişme yaşanmamış. Ama biz yine bir şeyler söyleyelim. Solucanlarımızın modellemeleri oyunun çizgifilmvari havasını çok güzel bir şekilde devam ettiriyor. Gerçekten (her zamanki gibi) çok şirin modellenmişler. Gerçekçilikten uzak olmalarına rağmen insan grafikleri takdir edemeden duramıyor. Çevresel detaylarda bir o kadar şık ve renkli. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse hem modellemeler, hem çevre grafikleri bayağı bir piksel fakiri. Yalnız bu tür bir oyun için o kadar detaylı bir grafik yapılandırması beklenemez. Ama ben yine de belirtmek istedim. Fakat şunu da söylemeden geçemeyeceğim ki bunu 2003 yılından beri tekrarlıyorum. Üçüncü boyut hiç yakışmadı Worms'lere ( nasıl bir kelime bu). Yukarıda söylediklerim objektif düşüncelerdi. 3D olunca bence hepimizin hayran olduğu seri bitti, ayrı bir oyun oldu. Ben yeni Worms'lerin (aha yine) hiçbir zaman eski kalitesine dönebileceğini düşünmüyorum. Ama tabi yukarıda da dediğim gibi objektif olmak lazım. Bu yüzden (kendime ihanet ederek) grafiklerin gerektiği kadar başarılı olduğunu söylüyorum. Neyse, oyunda kullanılan efektler de kısaca Worms tarzında. Bir yeri uçurduğumuzda veya toz bulutu oluştuğunda ortaya çıkan efektlerin tümü çizgi filmlerde olduğu gibi.

Animasyonlar ise belki eskiye nazaran en çok bizi "Worms" oyununda olduğumuzu hissettirecek kısım. Eskiden hayran kaldığımız bütün o uçan koyun, kamikaze, hedouken saldırılarının yeni versiyonlarını görebilmek çok hoş (aslında iki yıldır görüyoruz ama olsun) Yeni eklenen hareketlerinde hayli şık ve eğlenceli animasyonları olduğunu söyleyebilirim. Oyunun bu kısmında problem yaratacak bir eksisi yok. Bu konuda firmaya teşekkür edebiliriz.

Videolar kısmı da güzel sayılabilir. Oyunun kendi grafik motorundan bink edilerek FMV videolarda ki hava verilmeye çalışılmış. Aslında bir dereceye kadar başarılı da olmuşlar. Şöyle bir düşününce doğrusu sonradan yapılmış ve grafiklerle alakası olmayan videolar sırıtabilirdi. Böylesi daha iyi olmuş.

Fizikler konusunda da bir şeyler söylemeye gerek duyuyorum. Çünkü oyunda adam gibi bir fizik motoru olmadığı için bazen ızdırap çekebiliyoruz. Tamam, öyle aşırıya kaçacak bir "Havok" motoru bizi Worms ruhundan iyice uzaklaştırabilirdi ama doğru dürüst fizik motoru olmadığı için iki saat boyunca uyduruk bir kutuya çıkmaya çalışmak adamın kafasını bozabiliyor. Madem grafikler dahil olmak üzere birçok özelliği değiştirdiniz, fizik konusunu da elden geçirin. Bu tür bir oynayış şekli 2D varken güzeldi...

Indiana Worms

Kullanılan ses efektleri ve diğer çevresel sesler çok başarılı. Özellikle solucanlarımızın seslendirmeleri her zaman olduğu gibi çok matrak. Patlama, ışınlanma, ateş etme gibi eylemleri yerine getirirken çıkan efektlerin hepsi çok kaliteli bir şekilde kaydedilmiş. İnsanın kulağını tırmalayan sinir bozucu ve gereksiz seslerle karşılaşmıyoruz. Firmayı bu konuda da tebrik edebiliriz.

Yalnız müzikler konusunda geldiğimizde aynı olumlu cümleleri kullanamayacağım. Çünkü müziklerin %50'sinden fazlası o kadar çocuksu kaydedilmiş ki, inanın insanın şirinlikten kusası geliyor. Bilmiyorum belki yanılıyorumdur ama ben bu konuda da eski oyunları mumla aradım. Benimle aynı görüşü paylaşmayabilirsiniz ama benim düşüncem bu. Yalnız maçlar sırasında çalan parçalara pek lafım yok. Çok belirgin olmasalar da dinleyiciyi rahatsız etmiyorlar. Fakat diğer müzikler belki başka bir oyun için daha uygun olabilirdi (mesela barbie'nin oyununda olsa). Bunlar Worms 4 için yanlış tınılar. Her ne kadar diğerleri gibi Mayhem de hayli renkli ve çocuksu görünse de, solucanların birbirlerinin dibine dinamit koyup patlattıkları ya da intihar ettikleri bir oyun o kadar da 0�6 yaş grubu için uygun olmasa gerek.

mitHtcn
13-02-2006, 21:59
Boooom... -Worms Blast!

Oyunun teknik bölümlerine geçelim. Öncelikle şunu söyleyebilirim grafikler (her ne kadar diğerlerinden farklı olmasa da) Worms atmosferine yakışacak kadar renkli ve cıvıl cıvıl. Aslında oyunun motorunda 3D ve Under Siege'den sonra çok fazla bir gelişme yaşanmamış. Ama biz yine bir şeyler söyleyelim. Solucanlarımızın modellemeleri oyunun çizgifilmvari havasını çok güzel bir şekilde devam ettiriyor. Gerçekten (her zamanki gibi) çok şirin modellenmişler. Gerçekçilikten uzak olmalarına rağmen insan grafikleri takdir edemeden duramıyor. Çevresel detaylarda bir o kadar şık ve renkli. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse hem modellemeler, hem çevre grafikleri bayağı bir piksel fakiri. Yalnız bu tür bir oyun için o kadar detaylı bir grafik yapılandırması beklenemez. Ama ben yine de belirtmek istedim. Fakat şunu da söylemeden geçemeyeceğim ki bunu 2003 yılından beri tekrarlıyorum. Üçüncü boyut hiç yakışmadı Worms'lere ( nasıl bir kelime bu). Yukarıda söylediklerim objektif düşüncelerdi. 3D olunca bence hepimizin hayran olduğu seri bitti, ayrı bir oyun oldu. Ben yeni Worms'lerin (aha yine) hiçbir zaman eski kalitesine dönebileceğini düşünmüyorum. Ama tabi yukarıda da dediğim gibi objektif olmak lazım. Bu yüzden (kendime ihanet ederek) grafiklerin gerektiği kadar başarılı olduğunu söylüyorum. Neyse, oyunda kullanılan efektler de kısaca Worms tarzında. Bir yeri uçurduğumuzda veya toz bulutu oluştuğunda ortaya çıkan efektlerin tümü çizgi filmlerde olduğu gibi.

Animasyonlar ise belki eskiye nazaran en çok bizi "Worms" oyununda olduğumuzu hissettirecek kısım. Eskiden hayran kaldığımız bütün o uçan koyun, kamikaze, hedouken saldırılarının yeni versiyonlarını görebilmek çok hoş (aslında iki yıldır görüyoruz ama olsun) Yeni eklenen hareketlerinde hayli şık ve eğlenceli animasyonları olduğunu söyleyebilirim. Oyunun bu kısmında problem yaratacak bir eksisi yok. Bu konuda firmaya teşekkür edebiliriz.

Videolar kısmı da güzel sayılabilir. Oyunun kendi grafik motorundan bink edilerek FMV videolarda ki hava verilmeye çalışılmış. Aslında bir dereceye kadar başarılı da olmuşlar. Şöyle bir düşününce doğrusu sonradan yapılmış ve grafiklerle alakası olmayan videolar sırıtabilirdi. Böylesi daha iyi olmuş.

Fizikler konusunda da bir şeyler söylemeye gerek duyuyorum. Çünkü oyunda adam gibi bir fizik motoru olmadığı için bazen ızdırap çekebiliyoruz. Tamam, öyle aşırıya kaçacak bir "Havok" motoru bizi Worms ruhundan iyice uzaklaştırabilirdi ama doğru dürüst fizik motoru olmadığı için iki saat boyunca uyduruk bir kutuya çıkmaya çalışmak adamın kafasını bozabiliyor. Madem grafikler dahil olmak üzere birçok özelliği değiştirdiniz, fizik konusunu da elden geçirin. Bu tür bir oynayış şekli 2D varken güzeldi...

Indiana Worms

Kullanılan ses efektleri ve diğer çevresel sesler çok başarılı. Özellikle solucanlarımızın seslendirmeleri her zaman olduğu gibi çok matrak. Patlama, ışınlanma, ateş etme gibi eylemleri yerine getirirken çıkan efektlerin hepsi çok kaliteli bir şekilde kaydedilmiş. İnsanın kulağını tırmalayan sinir bozucu ve gereksiz seslerle karşılaşmıyoruz. Firmayı bu konuda da tebrik edebiliriz.

Yalnız müzikler konusunda geldiğimizde aynı olumlu cümleleri kullanamayacağım. Çünkü müziklerin %50'sinden fazlası o kadar çocuksu kaydedilmiş ki, inanın insanın şirinlikten kusası geliyor. Bilmiyorum belki yanılıyorumdur ama ben bu konuda da eski oyunları mumla aradım. Benimle aynı görüşü paylaşmayabilirsiniz ama benim düşüncem bu. Yalnız maçlar sırasında çalan parçalara pek lafım yok. Çok belirgin olmasalar da dinleyiciyi rahatsız etmiyorlar. Fakat diğer müzikler belki başka bir oyun için daha uygun olabilirdi (mesela barbie'nin oyununda olsa). Bunlar Worms 4 için yanlış tınılar. Her ne kadar diğerleri gibi Mayhem de hayli renkli ve çocuksu görünse de, solucanların birbirlerinin dibine dinamit koyup patlattıkları ya da intihar ettikleri bir oyun o kadar da 0�6 yaş grubu için uygun olmasa gerek.

mitHtcn
13-02-2006, 22:00
My name is Worms, James Worms

Benim en çok canımı sıkan ve oyunu oynadığım süre içerisinde bana en çok zorluk çıkaran kısmı kontrollerdi. Bu durum 3D ve Under Siege'de de böyle olmuştu. Anlaşılan Worms 4 Mayhem'de de bir gelişme olmamış. Bazen solucanlarımızı kontrol etmek acayip sorunlu bir hal alıyor. Bir de buna zaman sınırı eklenince, insan her şeyi karıştırıp yüzüne gözüne bulaştırabiliyor. Kontrollerin temel yapısının aslında eski seriye benzediğini düşünebilirsiniz. Yalnız bu 2D versiyonlardaki strateji hissini yeni oyunlardan hiç alamıyorum. Dediğim gibi Worms 3D ile başlayan kontrol sorunları tam teşekkürlü olarak devam ediyor. Kamera açıları yeteri kadar zorluk çıkarmıyormuş gibi, bazen Mouse ve klavyenin uyumsuzluk yapması oynayışı iyice sıkabiliyor. Ama insan bir süre sonra buna da alışıyor. Olumsuzlukları göz ardı ederek oynamayı öğreniyorsunuz. Yinede bu hataların olmaması gerekirdi.

Yapay zeka ise diğer oyunlardan sonra az da olsa gelişme göstermiş. İlk başlarda bilgisayara karşı oynarken pek zorluk çekmiyorsunuz fakat ilerledikçe bize ter döktürebiliyor. Ayrıca çoğunlukla bize yapmamız gereken hamleler konusunda ilham kaynağı da oluyor. Bazen de yapay zekanın açıkları bize bariz bir biçimde kolaylık sağlayabiliyor. Ama çoğu zamanda adam gibi saldırı yapamıyor karşıt solucanlar.

"Kurtlar" Vadisi

Şimdi de biraz oyunun genel yapısından bahsedelim. Oyunda karşılaşmalar aynı diğer Worms serilerinde olduğu gibi sıra tabanlı yapılıyor. Oyuna istersek kendi ekibimizi yaparak başlayabiliyoruz. Bu ekibin isteğimize göre ismini, bayrağını, konuşma şeklini ve milletini, takım üyelerinin de üzerine şapka, bıyık, gözlük gibi ekstra özellikler ekleyebiliyoruz. Ayrıca bu tip ayrıntılarla uğraşmak istemeyen oyuncular için önceden hazırlanmış ekiplerde bulunuyor. Oyunda "story" modun dışında serbest maçlar yapabilmemiz için bir "quick game" özelliği de mevcut. Birde Under Siege ile gelen abuk subuk ve gereksiz stratejik özelliler de çıkarılmış. Ayrıca bizi bilgilendirmek için "traph cabinet" özelliği ve bununla birlikte ekibimize yeni silahlar, cephaneler, özellikler satın alabilmemiz için eklenmiş "item shop" bulunuyor.

Multiplayer kısmını da çok fazla denemedim ama oynadığım süre içerisinde bu konuda oyunun Under Siege ve 3D'den pek de farklı olmadığını fark ettim. Eklenen bir iki yeni harita belki size eğlenceli dakikalar yaşatabilir.

Oyunun artılarını tek bir tarafta toplarsak muhteşem sesleri ve sessel özellikleri, renkli ve capcanlı olan grafikleri (keşke 2D olsaydı) ve sorunsuz sayılabilecek Multiplayer yapısını sıralayabiliriz.

Eksilerini tek bir paragrafta toplarsak bazı gereksiz müzikleri, kontrolleri, kamera açılarını ve eski Worms serisine göre sıkıcı oyun yapısını belirtebiliriz.

Sonuç

Worms 4 Mayhem'in bu haliyle ortalamanın üzerinde bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Worms serisi ile yeni tanışanlar için harika bir eğlencelik olabilir ama eski oyuncular için pek fazla artısı olmayan bir oyun. Fakat yine de Worms serisinin hatırı için bir süre yüz sürülebilir. Kısacası yeni bir oyuncu iseniz mutlaka edinin ama tecrübeliler için piyasada daha iyi alternatifler var. İyi oyunlar :)

ufuchs
14-02-2006, 10:27
Paylaşım için sağol..

Ufuk
14-02-2006, 10:36
mito ve ufuchs sonlkez ikaz ediyorum msj yazarken dikkat edin mito hadi sen kacırdın 2 kez yazdın ufuchs sende neden 2 keez teşekkür ediyorsun uyarsana arkadaşını fazlalarını temizliyorum dikkat